Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Naturalnie i smacznie w Katowicach.

15-04-2017

sp

Ponad stu wystawców, sześć tysięcy zwiedzających, dwa rekordy Polski, setki kilogramów słodkich pyszności oraz trzy dni pełne emocjonujących spotkań branżowych. Zakończyły się VIII Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie SweetTARGi w Katowicach.

Od 25 do 27 marca w Katowicach odbywało się wyjątkowo ciekawe spotkanie branży cukierniczej, piekarskie i lodziarskiej. W nowoczesnej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego gościliśmy ponad stu wystawców, którzy mogli pochwalić się nie tylko własnymi produktami, ale także techniką i nowościami, które przywieźli specjalnie na targi.

Najlepszy produkt na targach

Tradycyjnie, na targach przyznano nagrody w konkursie na najlepszy produkt imprezy. Do konkursu zgłoszono aż 17 produktów, w trzech kategoriach. Jury w składzie: prof. dr hab. Jan Klimek, Mirosław Drewniak oraz Mieczysław Kucharski przyznało nagrody w kategoriach: wyrób, urządzenie oraz komponent. W pierwszej kategorii serce jury (a także gości targów) podbiły wytrawne bombole z firmy Eco Trade, kolejne miejsce zajął Semix z nadzieniem musli owocowym, a tuż za nim uplasował się Waflex z kolorowymi waflami do lodów „Kolorlove”.

W kategorii „Komponent” przyznano aż 4 wyróżnienia, a zwycięzcą okazała się „Margaryna do wypieków Selecta MB”. Drugie miejsce zajęła firma Soreno z Ciastkami Orkiszowymi, a trzecie przypadło barwnikom na bazie masła kakaowego „Choco Colour” firmy Food Colours. Wśród nagrodzonych i wyróżnionych w kategorii „Urządzenie” przodowały co prawda firmy z branży lodziarskiej, ale pierwsze miejsce zajęła gofrownica model 301,6 Profi W produkcji firmy DEZAL PLUS. Tuż za nią znalazły się kolejno: firma Lodel z „Gelato” oraz Mobilody z wózkiem do sprzedaży lodów gałkowych.


 Zobacz wyniki konkursów

Rekordy, Konkursy i Śniadania Mistrzów

W tym roku wyjątkowo bogato prezentowała się Scena Główna targów. Dwa dni ze śląskimi mistrzami cukiernictwa, piekarstwa, kuchni molekularnej dostarczyły gościom i wystawcom sporo emocji. Pierwszego dnia targów drużyna utalentowanych śmiałków stanęła przed nie lada wyzwaniem: wyrzeźbiła w czekoladzie plastycznej wspaniałego smoka, którego postać nawiązuje do pięknego nurtu w japońskiej sztuce ukiyo-o (dosłownie: obrazy przepływającego świata). Rzeźba ponad 3 metry wysokości i została w całości wykonana ręcznie, artyści cukiernicy nie używali form i pomalowali ją aerografem. Kontrolerzy z Towarzystwa Rekordów Polski skrupulatnie zmierzyli dzieło (3 metry i 33 cm) i wydali opinię, że ustanowiono nowy rekord Polski. Podczas pokazów „Cukierniczych fuzji, lodziarskich kombinacji i zaskakujących połączeń piekarskich” można było zobaczyć między innymi dekorowanie czekoladowego jaja oraz tworzenie zaskakująco słodkiego burgera.

W strefie Baristów wybierano Mistrza Polski Baristów 2017, którym w tym roku została Natalia Piotrowska, a w konkursie Coffee in Good Spirit – Mateusz Szuchnik.

W czasie targów odbyła się również II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Zdrowo-smacznie-artystycznie”.

    
Do zobaczenia za rok!

Więcej: www.sweettargi.fairexpo.pl


logo
Patronem medialnym Targów

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArena