Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Słodkie przekąski bez pieczenia

25-01-2018


Kto z nas nie lubi słodyczy? Chyba niewiele osób podniosłoby rękę. Najczęściej kupujemy w sklepie już gotowe słodkości, a jednak chyba większość z nas od czasu do czasu chciałaby wymienić je na domowe słodkie przekąski! Niestety, często nie mamy czasu na pieczenie - albo po prostu nie mamy piekarnika. Co wtedy zrobić? Na szczęście nie jest on konieczny! Sprawdź, jak przygotować szybkie słodkie przekąski bez pieczenia!

ciastka

 
Słodkie przekąski na szybko - torcik z herbatnika

Do przygotowania tego czekoladowo-herbatnikowego przysmaku nie będzie Ci potrzebny piekarnik, ale… garnek! Ze składników musisz zaopatrzyć się w:

    herbatniki - ok. 20 sztuk,
    0,5 szklanki cukru,
    litr mleka,
    cukier wanilinowy,
    1/2 szklanki wody,
    kostka masła (200g),
    3 łyżki zwykłego kakao,
    1 szklanka kaszy manny.


Do garnka wrzuć masło i cukier zwykły oraz wanilinowy, a następnie zalej je mlekiem i zagotuj. Pamiętaj, by wziąć wysoki garnek - inaczej wszystko wykipi! W tym czasie, dokładnie mieszając, wsyp kakao do wody - nie powinny zostać żadne grudki!

Mleko już się zagotowało? Powoli wsypuj do niego kaszę mannę i cały czas mieszaj. Następnie dodaj wodę z kakao i mieszaj na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej masy. Zostaw ją, by wystygła.

Na wybranej blaszce ułóż pierwszą warstwę herbatników. Posmaruj ją grubą warstwą przestudzonej masy, a następnie ułóż na niej kolejne piętro herbatników, itd. Zrób ok. 3-4 warstw. Na koniec możesz polać całość np. polewą czekoladową - ze sklepu lub z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady mlecznej z odrobiną masła i mleka. Zamiast torciku, możesz też stworzyć herbatnikowe “kanapki” na słodko - to doskonały pomysł na słodkie przekąski na imprezę!

Słodkie przekąski - domowy budyń

Budyń kojarzy się przede wszystkim z tym z torebki - ale żaden produkt z proszku nie zastąpi domowego! Jego przygotowanie jest banalnie proste i… całkiem podobne do jego sztucznego odpowiednika. Potrzebne Ci będą:

Odlej ½ szklanki mleka i rozpuść w niej dokładnie żółtko i mąkę lub skrobię. W garnuszku zagotuj resztę mleka z masłem i cukrem. Gdy mleko zacznie się podnosić, wlej szybko mieszankę “na zimno”, energicznie mieszając - najlepiej od razu przełącz je na mały ogień. Musisz działać szybko, by nie porobiły się grudki - sama zobaczysz, jak gęsty jest domowy budyń! Może on stać się również składnikiem innych słodkich przekąsek - zarówno bazą budyniu smakowego, jak i dodatkiem np. do ciast, czy babeczek.

 

    3 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej,
    1 żółtko,
    łyżka masła,
    2 szklanki mleka,
    cukier - zwykle 2 łyżki dają już dosyć słodki produkt końcowy.

 

Słodkie przekąski - domowe ciągutki

Cukierki to zdecydowanie jedne z najbardziej lubianych szybkich przekąsek na słodko. A jednak fani “krówek” często narzekają, że na rynku słodyczy trudno znaleźć idealne ciągutki. Na szczęście bez trudu można przygotować je w domu. Wystarczą tylko:

    szklanka mleka,
    szklanka cukru,
    łyżka masła.

Do metalowego garnka (nie może być emaliowany - w takim robimy kruche cukierki!) wlej mleko, wsyp cukier i dodaj masło. Podgrzewaj lekko aż do rozpuszczenia masła, a potem zwiększ płomień i zagotuj całość. W momencie wrzenia szybko zacznij mieszać i zmniejsz płomień. Mieszaj cały czas do momentu zgęstnienia i zbrązowienia masy - nawet do 40 minut. Aby sprawdzić, czy już odpowiednio stężała, gdy nabierze karmelowego koloru, co jakiś czas upuszczaj kroplę np. na talerzyk - jeśli po chwili zastyga w masę przypominającą krówki, Twój przysmak jest gotowy! Możesz wlać go do pojemnika, np. śniadaniowego, a po ostygnięciu pokroić w kostkę (pojemnik powinien być mokry w chwili wlewania masy!). Ciekawym pomysłem będzie też użycie silikonowych foremek na lód.

Takie “krówki” w różnych kształtach to ciekawa alternatywa dla sklepowych słodkich przekąsek, np. pralinek. Jeśli jednak szukasz czekoladek na prezent, zdecyduj się raczej na elegancko opakowaną bombonierkę, np. Fiorella od Vobro z czekoladkami o trzech rodzajach rozpływającego się w ustach nadzienia - kokosowym, orzechowym i cappuccino lub Delissimo, o delikatnym nadzieniu z chrupkami ryżowymi, skrytym pod fantazyjną mieszanką białej i mlecznej czekolady.

Wiesz już, jak przygotować słodkie przekąski bez pieczenia? W takim razie do dzieła i… słodkich efektów!


polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca