Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Czy wolnostojący piec do pizzy w domu to dobry pomysł?

07-03-2019

 


Niejeden wymagający miłośnik kulinariów zastanawia się nad zakupem do użytku domowego sprzętu, którego ustawienie w prywatnej kuchni jeszcze kilkanaście lat temu nikomu nie przyszłoby do głowy. Coraz częstszym wyborem stają się osobne, specjalistyczne piece do pizzy, umożliwiające wypiek włoskiego specjału w jakości przewyższającej efekty uzyskane w domowych piekarnikach. Na dzisiejszym rynku sprzętu gastronomicznego znajduje się sporo niewielkich modeli tego rodzaju, dostępnych nawet na średnio zasobną kieszeń.

Jaki piec do pizzy wybrać do domu?

Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, warto najpierw zastanowić się realistycznie nad kwestią częstotliwości użytkowania pieca. Z pieców do pizzy, które mogą znaleźć zastosowanie w domu, rynek tego rodzaju sprzętu oferuje piece elektryczne i gazowe. Gazowy piec do pizzy charakteryzują się niskimi kosztami użytkowania, jednak stanowi inwestycję nieproporcjonalną do potrzeb jednej rodziny w tym zakresie.

Piec elektryczny do pizzy może być zdecydowanie lepszym pomysłem, mimo iż jego użytkowanie pociąga za sobą pewne koszta. Najczęściej ilość pizzy, która może być wytwarzana w warunkach domowych nawet przez największych wielbicieli tego słynnego dania, sprawia, że różnica w cenie eksploatacji nie ma większego znaczenia. Piec do pizzy, który najlepiej sprawdzi się w domu i będzie w zupełności wystarczający, powinien pozwalać na pieczenie jednej dużej pizzy naraz. Istnieje duży wybór tego rodzaju pieców. Ciekawą ofertę ma polska firma Stalgast, niemiecki producent BARTSCHER (warto zwrócić uwagę na model NT 501), czy włoski dostawca Moretti Forni.

Profesjonalny piec do pizzy w domu – czy to się opłaca?

Zależy to przede wszystkim od indywidualnego podejścia do gotowania czy pieczenia osób planujących taki zakup. Z całą pewnością odpowiedni piec pozwoli na przygotowanie zachwycającego wypieku, który przy odrobinie wprawy nie będzie niczym różnił się od pizzy z menu maleńkich, neapolitańskich trattorii.

Takie rozwiązanie nie rozczaruje zatem osób, których metraż pozwala na dodanie kolejnego urządzenia. Bez wątpienia zaskoczą oni gości świetną, przygotowaną w domu pizzą albo urozmaicą rodzinne wieczory przed telewizorem wysokiej jakości daniem. Koszty eksploatacji profesjonalnego pieca do pizzy o małych rozmiarach nie przekraczają ceny użytkowania dobrej jakości piekarnika. Ceny niewielkich rozmiarów, odpowiednich do domu pieców zaczynają się już poniżej dwóch tysięcy złotych, więc stoją na podobnym poziomie, jak w przypadku innych domowych sprzętów.

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca