Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Kanapka nie musi być nudna – poznaj sposoby na smaczną i pożywną przekąskę

30-01-2020

 

Czy zwykła kanapka może być pełnowartościowym daniem? Kanapki są przekąskami, które towarzyszą nam przez całe życie. Dzieci zabierają je do szkoły, a dorośli do pracy.

Bardzo często wybieramy je także jako główny posiłek stanowiący nasze śniadanie lub kolację. Mimo, że przygotowanie kanapki zajmuje bardzo mało czasu, to przy odrobinie wyobraźni można z takiej przekąski stworzyć pełnowartościowy posiłek bogaty w witaminy.

Co powinno się znaleźć w kanapce dla dziecka?

Dzieci nie lubią monotonii, dlatego serwowanie im codziennie lub co drugi dzień kanapek z szynką i serem nie jest trafionym pomysłem. Warto wprowadzać do ich jadłospisu nowe produkty, aby już od najmłodszych lat poznawały różne smaki i zdrowo się odżywiały. Ryby są produktami, które powinny gościć w menu każdego dziecka, ponieważ zawierają nienasycone kwasy Omega-3, które dbają m.in. o prawidłowy rozwój mózgu i wzroku. Aby dziecko przyzwyczaiło się do smaku ryb, na początek warto przygotować mu kanapkę z pastą z tuńczyka lub łososia, wzbogaconą o gotowane jajka, czerwoną paprykę i kiełki rzodkiewki. Tradycyjną kanapkę można uzupełnić o takie produkty jak liść sałaty, pomidor, ogórek konserwowy, a samą szynkę warto zastąpić pieczonym schabem. Pociecha na pewno będzie zachwycona takim posiłkiem.

Jak powinna wyglądać przekąska dla dorosłych?

Jako drugie śniadanie do pracy również świetnie sprawdzą się wyżej opisane przekąski, a także kanapki o bardziej wyrazistym, ostrym smaku. Można zdecydować się na chrupiące pieczywo, np. z wegańskim pasztetem warzywnym, któremu pikanterii dodadzą ostre papryczki (np. jalapeno). Inną naszą propozycją jest kanapka z twarożkiem, liściem sałaty, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Świeże i pełnowartościowe pieczywo to podstawa każdej kanapki. Warto wprowadzić do swojej diety produkty wypiekane na naturalnym zakwasie oraz z w pełni ekologicznych składników (jak np. chleb z Samopszą BIO), ponieważ posiadają one znacznie więcej cennych minerałów oraz witamin. Takie produkty oferują m.in. Grzybki - Piekarni i Cukierni w Warszawie.

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca