Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Profesjonalne miesiarki do ciasta

07-04-2020


Miesiarki to urządzenia piekarnicze, które są wykorzystywane do mieszania różnego rodzaju ciast. Tak naprawdę jest to sprzęt, bez którego nie mogłyby funkcjonować piekarnie, cukiernie, pizzerie i wszystkie punkty, w których oferowane są wypieki. Wybór właściwej miesiarki do ciasta uzależniony jest przede wszystkim od rodzaju i ilości ciasta, jakie musi wyrabiać dany punkt w trakcie jednego dnia pracy.

Czym charakteryzują się miesiarki spiralne?
Miesiarki spiralne są dedykowane dla małych i średnich punktów gastronomicznych. Urządzenia są wyposażone w płynną regulację szybkości miesienia. Dzięki temu umożliwiają przygotowanie różnego rodzaju ciasta w tym pszennego, żytniego i mieszanego. Miesiarki spiralne mogą pracować w trybie mieszania, ugniatania oraz ucierania ciasta. Miesiarki spiralne występują w wersjach o różnej pojemności. Obok urządzeń małych o pojemności 45-80 litrów, dostępne są także miesiarki spiralne o pojemności 120-250 litrów. Miesiarki spiralne występują w wersjach z dzieżą stałą lub wyjezdną.

Urządzenia z dzieżą stałą pozwalają dobrać indywidualną prędkość przygotowania ciasta. Jednocześnie ich cechą charakterystyczną jest bardzo równomierny proces wyrabiania ciasta. Tę równomierność udaje się zachować nawet przy ilości ciasta, która nie przekracza 5% objętości dzieży. Miesiarki spiralne są wyposażone w rozwiązania konstrukcyjne, które pozwalają w optymalny sposób napowietrzać i spulchniać ciasto. Nie bez znaczenia jest cicha i wydajna praca urządzenia. Szczególnie jeśli musi ono pracować przez dłuższy czas.

Bardzo podobne cechy wykazują miesiarki spiralne z dzieżą wyjezdną. Ich wydajność oraz kultura pracy są na zbliżonym poziomie. Zasadniczą różnicą jest większa pojemność miesiarek z dzieżą wyjezdną. Pojemność najbardziej popularnych modeli waha się w granicach 175-500 litrów. Drugą różnicą jest możliwość wysunięcia misy z wyrobionym ciastem. To znacznie ułatwia jego przełożenie do formy.

Czym charakteryzują się miesiarki kątowe?
Miesiarki kątowe śmiało można nazwać urządzeniami do zadań specjalnych. Są one wykorzystywane do przygotowania szczególnie wymagających rodzajów ciast. Cechą charakterystyczną miesiarek kątowych jest ustawienie mieszadła pod określonym kątem. To pozwala wyrabiać najcięższe masy. Ustawienie mieszadła zapewnia optymalne spulchnianie i napowietrzenie ciasta. W przypadku miesiarek kątowych renomowanej marki możemy liczyć na cichą i wydajną pracę nawet przy niewielkiej ilości ciasta. Każde urządzenie jest wyposażone w tzw. falownik, który pozwala na płynną regulację prędkości obrotów mieszadła. Dzięki temu możliwe jest dopasowanie trybu pracy urządzenia do konkretnego rodzaju ciasta.

Czym
charakteryzują się miesiarki z wymiennymi narzędziami?
Ostatni typ urządzeń jest swoistym połączeniem ubijarki planetarnej z miesiarką spiralną. Możliwość wymiany narzędzi roboczych pozwala na miesienie, mieszanie, wyrabianie i ubijanie w zasadzie wszystkich rodzajów ciast. Miesiarka pozwala także na rozcieranie masła oraz marmolady na gładką masę. Ten typ urządzenia przeznaczony jest dla firm o najwyższych wymaganiach, które wykorzystują podczas pracy różne techniki przygotowania ciast.

Miesiarki do ciasta
 to stały element wyposażenia firm oferujących ciasta pod różną postacią.  Dobór konkretnego rozwiązania musi być dopasowany do skali produkcji oraz rodzaju sprzedawanych wypieków.

Zdjęcie główne: materiały prasowe
Zdjęcie w tekście: ibis.net.pl

Zdjęcie: ibis.net.pl

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca