Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Ciasta czekoladowe. Idealne na każdą okazję!

05-10-2020


ciasto

Ciasta czekoladowe są świetnym pomysłem na każdą okazję. Idealnie sprawdzają się nie tylko podczas imprez urodzinowych wśród dzieci, ale także jako przekąska do kawy lub elegancki deser podczas specjalnej uroczystości. Poznaj najlepsze przepisy na ciasta czekoladowe!

Ciasta czekoladowe to świetny pomysł na weekendowy deser lub codzienną przekąskę do kawy lub herbaty. Ale nie tylko. Poznaj wyjątkowe przepisy na ciasta czekoladowe!

Ciasta czekoladowe tradycyjne
Jednym z najpopularniejszych ciast czekoladowych jest bez wątpienia murzynek i babka czekoladowa. To lubiane wypieki, które często kojarzą nam się z dzieciństwem. Na dodatek są to proste ciasta, z którymi bez problemu poradzi sobie nawet amator pieczenia. Do murzynka potrzebujemy takich podstawowych składników jak mąka, jajka, masło, woda, cukier, kakao, ekstrakt wanilii i proszek do pieczenia. Warto polać go intensywnie czekoladową polewą, którą z kolei przygotujemy z dwóch składników – ciemnej czekolady i śmietanki 30%. To ciasto wychodzi zawsze i szybko znika z talerzy!

Innym doskonałym pomysłem na deser jest sernik Izaura. Sernik Izaura to idealne połączenie dwóch ciast – sernika i mocno czekoladowego murzynka! Całość polewa się przepyszną polewą z dodatkiem wiórek kokosowych. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się pracochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie. Ciasto kakaowe przygotowuje się tak łatwo jak tradycyjnego murzynka zaś do masy serowej potrzebujemy jedynie twarogu sernikowego, jajek, cukru, masła i budyniu śmietankowego.

Ciasta czekoladowe inne niż wszystkie
Gdy mamy ochotę na coś wyjątkowego warto sięgnąć po nowe przepisy. Jednym z nich może być intensywnie czekoladowy torcik czekoladowo-truflowy. Ciasto robi się z podobnie jak murzynka – m.in. z mąki tortowej, jajek, cukru, masła – z dodatkiem mielonych migdałów. Do masy truflowej potrzebujemy z kolei śmietanki 30%, masła, czekolady, pokruszonych ciastek i rumu. Ciasto można nasączyć wodą z likierem o smaku toffi.

Ciekawą alternatywą na deser są także biszkoptowe mini torciki czekoladowe z domową galaretką z rabarbaru z truskawkami. To świetny i oryginalny sposób zaserwowania tortu podczas wyjątkowej okazji. Czekolada, rabarbar i truskawki to świetne połączenie! Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta czekoladowe znajdziesz na stronie 
https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe. Wejdź i odkryj nowe pomysły!

Ciasta czekoladowe można przygotowywać także w wersjach dla osób na diecie bezglutenowej czy w wersji wegańskiej.

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca