Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
CukierniewPolsce.pl

BEMA Sp. z o.o. - Polski Producent Maszyn i Urządzeń

zobacz
CukierniewPolsce.pl

Greek Trade Sp. z o.o.

zobacz
Poleć nas innym
Aktualności

Czy warto kupić emaliowane formy do pieczenia?

21-07-2021


Każdy miłośnik wypieków wie, jak ważny jest dobór odpowiednich blach do pieczenia. Przez wiele lat na rynku królowały zwyczajne formy aluminiowe wątpliwej jakości. Nieuniknione było, że ciasta przywierały, a same formy rdzewiały i były trudne do umycia. Z czasem prym zaczęły wieść blachy stalowe i pojawiały się kolejne, ułatwiające życie formy do pieczenia. Ceramiczne, silikonowe i… formy emaliowane!

Zalety korzystania z form emaliowanych

Formy emaliowane powstają ze stali węglowej, które następnie pokrywane są kilkoma warstwami emalii. Każda warstwa emalii jest wypalana w piecu, w bardzo wysokich temperaturach. W efekcie końcowym dostajemy formy o szklistej powłoce, która nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Powłoka emaliowana jest niczym szkło, a więc można w niej bezpiecznie przyrządzać posiłki dla alergików, dzieci i osób starszych. Forma emaliowana znosi bardzo wysokie, jak i niskie temperatury. Dzięki temu możemy w niej wypiekać ciasta, a po ostygnięciu przechowywać je w lodówce. Emaliowane formy do pieczenia nie wpływają na smak ani zapach ciast. Dodatkową zaletą jest fakt, że forma nagrzewa się dłużej, ale równomiernie i na długo utrzymuje ciepło w naczyniu. Dzięki temu ciasto będzie równomiernie przyrumienione.

Co i jak piec w formie emaliowanej?

Pieczenie w emaliowanej formie jest łatwiejsze niż się wydaje. Brzegi i dno formy dobrze jest posmarować masłem lub oliwą i ewentualnie podsypać mąką. Jeżeli pieczemy bardziej zbitą potrawę może wystarczyć wyłożenie formy papierem do pieczenia. Formy emaliowane dają nam szerokie możliwości. W sklepie naczynia.olkusz.pl mogą znaleźć Państwo zarówno okrągłe formy emaliowane do tarty, jak i prostokątne formy do pieczenia ciast. W formach można przygotowywać ciasta kruche, czekoladowe, ale także dania słone takie jak pizze i zapiekanki.

Pielęgnacja formy emaliowanej

Szklista powłoka emaliowana ma gładką strukturę i nie posiada żadnych zakamarków w których mogłyby rozwijać się bakterie, dzięki temu jest higieniczna, a jej mycie jest zwykle łatwe i przyjemne. Najczęściej do umycia formy emaliowanej wystarczy miękka gąbka i delikatny środek myjący. Czasami warto odmoczyć naczynie wcześniej, dzięki czemu resztki jedzenia odchodzą jeszcze szybciej. W najgorszym przypadku przywartego lub przypalonego jedzenia powinien pomóc roztwór z sodą lub kwaskiem cytrynowym. Zaokrąglone rowki we wnętrzu blachy są dodatkową zaletą, dzięki nim nie ma trudności z dostaniem się gąbką do mniej dostępnych miejsc.

Zobacz blachy emaliowane w naczynia.olkusz.pl

polagrafoodtargikielcepakfoodgastro-hoteltargi krakowsweettarghoreca2012mtgfairexpoeurogastromttargiworldhoteleurotargiworldfoodtechnologiaprodlentewencGastroArenamazuryhoreca